Tinas köttbullar med vitkål

4 personer

Färs:
400 g blandfärs
3 skivor färskt vitt bröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
100 g ansjovis
1/2 finhackad purjolök
2 msk skånsk senap
salt och peppar

Vitkål:
1/2 vitkålshuvud
1 msk mjöl
3 dl mjölk
2 msk messmör
salt och peppar
1 finhackad schalottenlök
1 dl grovhackad persilja

Färs:
Blanda ägget och mjölken i en skål. Skär bort kanterna på brödet och
lägg det i skålen så att det suger åt sig vätskan och blir mjukt.
Hacka ansjovisen i små bitar. Blanda färsen med brödet, ansjovisen,
purjolöken och senapen. Smaksätt med salt och peppar och låt färsen
vila i 10 minuter. Blöt händerna och forma färsen till köttbullar.
Stek köttbullarna i smör och olja i ca 10 minuter. Kontrollera att
köttbullarna är färdiga genom att smaka på en.

Vitkål:
Skär kålen fint och bryn den i lite olja och smör i en kastrull. Pudra
över mjölet och häll på mjölken och messmöret. Låt blandningen koka i
ca 10 minuter till dess att kålen är mör. Smaksätt med salt och peppar
och blanda i schalottenlöken och den grovhackade persiljan. Lägg ner
köttbullarna i vitkålen före servering.

Be Sociable, Share!