TOURNEDOS MED GORGONZOLASÅS

Tillagning: Medelsvår
Kostnad: Dyr
Tillagningstid: 30 min

Det här behöver du till 4 portioner:

• 4 skivor oxfile å3-4cm
• 2 hg gorgonzola
(4 msk till såsen)
• 2 krm nymald svart­peppar
• smör eller margarin
• 3 krm salt
• 1 /2 dl torr sherry
• 4 dl creme fraiche
• 1 köttbuljongtärning
• 1 /2 tsk kinesisk soya
Så här gör du:
Skär en ficka från sidan på varje tournedos och fyll dem med en skiva gorgonzola. Strö lite peppar över.
Bind ev om köttbi­tarna med ett snöre. Stek dem på hög värme ca 3 min på varje sida i en stekpan­na. Salta lätt på köttet.

Såsen :Tag upp köttet ur stekpannan och vispa ur den med sherry, creme fraiche och ca 4 msk gorgon­zola. Tillsätt buljongtär­ningen och soyan. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp köttet på varma tallrikar och servera såsen till.
DRYCKESFÖRSLAG: Ett fylligt rödvin eller alkoholfritt rödvin.
Tips
Stek först köttbiten på stark värme så att det bildas en stek­skorpa. Sänk sedan värmen och prova med en sticka för att se om köttet ä r färdigt. Färgen på saften motsvarar färgen på köttet. Smaksätt såsen med lite finhackad persilja eller körvel. Körvel har en frisk smak som påminner om peppar. Både persilja och körvel används ofta sten krydda i såser.
Serveringsförslag: Ugnsgratinerad tomat och stekt potatis eller pommes frites.


Be Sociable, Share!