Ursprunget till påskharen

Senap webbyrå

Påsk närmar sig med stormsteg och för många innebär det en tid för familj, godis och ett besök av en stor vit kanin. Den kristna påsken firas Kristi uppståndelse från de döda tre dagar efter att han blev korsfäst. Så, hur kaniner blir i samband med denna heliga semestern? Harar spelar inte en roll i kristendomen, och inte heller nämns i påsk berättelsen.

I den antika världen, var kaniner en symbol för fertilitet. I själva verket trodde en del att kaninen måste befogenheter att hjälpa människor föröka sig. Idén om en lycklig kanin fot går ännu tillbaka till traditionerna kring fertilitet. Kaninen presenterade också en framträdande plats i hedniska våren festivaler. Våren sågs som ett tillfälle att fylla på och förnya, samt en tid för födelse och återfödelse.

The Slanket

Ett ytterligare exempel på dessa gamla föreställningar som länkar kaniner med regenerering visas i norra Europa genom fruktbarhetens gudinna – Eostre (?. Vars namn tros vara källan för ordet?,-ŒEaster-) Eostre vän och husdjur är ingen annat än en hare! Legenden säger att Eostre bar henne husdjur till himlen och skapade konstellationen Lepur Hare. Eostre förmodligen gav till och med Lepur förmågan att lägga ägg en gång om året.

Det är okänt när kaniner först blev en stor del av den kristna Påskfirande. Det första skriftliga omnämnandet av påskharen kom i Tyskland under det 15th århundradet. Kaninen nämns i Goerg Fanck von Frankenau bok, De Ovis Paschalibus, som översätter till œAbout påsk Egg-?. Tyskarna är också krediteras med att skapa de första choklad påskharar i 1800-talet.

Tyska nybyggare som flyttar till USA tog med sig sina påsktraditioner med dem. När invandrarna bosatte sig i Pennsylvania, introducerade de den nya världen till en kanin som heter Osterhause eller Oschter Haws. Ungefär som Santa Claus vid jul, skulle Osterhause besöka hemmen kvällen före påsk och lämna färgglada ägg för snälla barn. Barnen uppmuntras att bon ur sina hattar och motorhuv för Osterhause s ägg. Som traditionen fortskred ändrade Osterhause namn till påskharen och han började att lämna choklad och godis med äggen. Naturligtvis var mössor och motorhuv senare ersättas med färgglatt dekorerade påsk korgar.

Påskharen skulle inte vara riktigt lika populärt utan hans korg av färgglada ägg behandlar. Mycket som vår lurviga vän, är ägget en symbol för återfödelse och en hyllning till våren. Kristna antagit ägget som en representation av Kristi korsfästelse och uppståndelse. En del kristna tror att äggets skal är som graven, som kan brytas av den nya livet för en tjej eller genom Kristi uppståndelse.

De kristna var inte först med att anta ägget som en del av deras religiösa högtider. I början av 5th århundradet, målade Zoroastrians äggen för deras nyårsfirande. Ägget är även med i den judiska påskhögtiden. Under Seder middagen judarna doppa en rostad ägg i saltvatten för att representera det offer som erbjöds i templet i Jerusalem, och tårarna fälls när templet förstördes.

Med tiden har nya traditioner till påsk firande, även på jakt efter påskägg och påsk ägg rullar. Oavsett hur du firar våren semestern, umgås med din familj och vänner

ESafe.se