Vad du bör veta om chemotherapy


För många cancerpatienter, kan processen av kemoterapi och de potentiella biverkningar vara en källa till ytterligare ångest på toppen av deras redan påfrestande diagnos. Emellertid kan informera dig om uppgifter om kemoterapi vara ett bra sätt att lätta din ångest före behandling.

Till att börja med är det en bra idé att lära sig hur kemoterapi fungerar och exakt vad sker under behandlingen. Cancer sker som ett resultat av okontrollerad celltillväxt och kemoterapi läkemedel arbeta för att döda dessa cancerceller. Mer specifikt försöker kemoterapi medicin för att stoppa cellerna från att dela sig och föröka sig. Det kemoterapeutiska behandlingen metod används vanligen när cancern bildas fasta tumörer i organ, såsom vid bröstcancer och tarmcancer. Kemoterapi finns också en vanlig behandling för olika typer av blodcancer, såsom leukemi och lymfom.

Processen av kemoterapi vanligtvis innebär att anslutas till en intravenös dropp. Denna metod ger kroppen läkemedlet genom en liten slang som har införts i en ven i kroppen under en utsträckt tidsperiod. Beroende på den specifika diagnosen, kan kemoterapi sessioner pågå mellan 30 minuter och några timmar varje gång. De mindre vanliga, icke-intravenösa kemoterapi metoder medför medicin injektioner eller medicinska krämer (för hudcancer).

Det finns flera vanliga biverkningar av cytostatika, och det är ofta en bra idé att mentalt förbereda sig för dig för hur din kropp kan reagera. Många människor upplever följande biverkningar efter att ha genomgått cellgiftsbehandling: kräkningar, håravfall, sår i munnen, andfåddhet, trötthet, tinnitus, torr hud, missfärgad hud, diarré och domningar i händer och fötter. Även kemoterapi mål cancerceller, kan läkemedlet döda också av kroppens friska celler. Det är när dina friska celler dör att många av dessa biverkningar uppstår.


Läkare ordinera ofta andra läkemedel för att hjälpa patienter att hantera de negativa effekterna av deras kemoterapi. Det är viktigt att inse att alla cancerpatienter reagerar på kemoterapi lite annorlunda. Vissa människor tycker att de mår bättre när de framsteg med sin kemoterapi eftersom cancerceller dödas av. Andra patienter har svårt att hantera den nedgångna känslan av att kemoterapi ofta orsakar.

Således, att veta hur kemoterapi fungerar och dess eventuella biverkningar kan hjälpa dig att känna dig bättre förberedd innan de genomgick den intensiva behandlingen metoden. På samma sätt kan människor som har en familjemedlem med cancer vill också informera sig om de faktiska omständigheterna kemoterapi så att de kan ge stöd till sina älskade under sin behandling.

Författaren till denna artikel är en del av en digital blogga team som arbetar med varumärken som Bupa. Innehållet i denna artikel är av allmän natur och inte utgör särskilda advice.This artikeln tar inte hänsyn till dina omständigheter eller behov och får inte åberopas i stället för lämplig professionell rådgivning


Be Sociable, Share!