Valnötsbröd

Rör ut jästen med vattnet. Arbeta sedan in samtliga ingredienser och ta
sist i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda.
Arbeta degen kraftigt, gärna upp till 10 minuter. Jäs degen i bunken
30-45 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Arbeta degen på lätt mjölat underlag. Dela den, och därefter varje halva i
tre bitar. Rulla ut ca 40 cm långa längder och fläta dem tre och tre. Forma
två kransar och lägg båda på en plåt med bakpapper. Jäs ca 20 minuter på plåten.

Grädda bröden i nedre halvan av ugnen 30-35 minuter eller tills de känns klara.
Låt dem svalna på galler.

FÖR ALLA? Vid laktosintolerans: Byt ut kesellan mot 50 g mjölkfritt margarin.
Minska då på vetemjölet till 8-9 dl. Vid glutenintolerans: Byt ut rågsikt och
vetemjöl mot 16 dl glutenfri mix samt 2 msk hus. Passar dig som inte tål ägg.
Uteslut nötterna vid allergi.

50 g jäst (färsk)
5 dl vatten (ca 37º C)
2 msk olivolja
3 tsk salt
250 g lätt kesella
100 g valnötskärnor
5 dl rågsikt
11 dl vetemjöl special

Be Sociable, Share!