Vaniljglass med rostade hasselnötter och kolasås

4-6 personer

ca 1 liter vaniljglass
ca 5 dl hasselnötter

Kolasås:
2 dl grädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
100 g smör

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta hasselnötterna i ugnen till dess att
de får en gyllenbrun färg. Gnugga dem mellan handflatorna så att
skalen lossnar. Vira sedan in dem i en handduk och krossa dem med ett
hårt föremål.

Vispa glassen mjuk och blanda ner merparten av nötterna. Lägg upp
glassen i en iskall form som stått en stund i frysen. Garnera med
resten av nötterna och ställ in formen i frysen så att glassen sätter
sig något. Servera med kolasåsen.

Kolasås:
Koka grädde, socker, sirap och hälften av smöret i en kastrull. Låt
blandningen koka till dess att den fått en tjock konsistens och en
mörkbrun färg vilket tar ca 10-15 minuter. Rör ner det resterande
smöret och låt kolasåsen svalna.

Be Sociable, Share!