Wallenbergare med skirat smör, ärter och potatispuré

4 personer

Wallenbergare:
400 g kalvfärs
2 dl grädde
4 äggulor
salt och peppar
5 skivor formfranska
2 dl lättvispad grädde

3 dl frysta ärter
2 schalottenlökar
salt, peppar och socker

Brynt smör:
150 g smör
1/2 dl finhackad persilja

Potatispuré:
1/2 kg potatis
2 dl mjölk
50 g smör
salt och peppar

Se först till att ingredienserna är ordentligt kalla, annars riskerar
man att färsen spricker. Mixa färsen med salt och peppar i några
sekunder i en matberedare. Blanda ner äggulorna och mixa sedan i 2 dl
grädde, lite grann i taget. Lägg över smeten i en bunke och vänd ner 2
dl lättvispad grädde. Ställ in i kyl en stund så blir wallenbergarna
lättare att forma.

Skär av kanterna på brödet, mixa brödet i matberedare tills det blivit
smuligt. Forma med blöta händer fyra biffar av färsen och panera
biffarna i ströbrödet. Stek långsamt i smör och olja, ca 6-7 minuter
på varje sida tills wallenbergarna är gyllenbruna.

Skala och finhacka löken, fräs ärterna i lite smör blanda ner löken
och smaksätt med salt, peppar och lite socker. Koka potatisen och gör
en potatispuré. Bryn smöret hårt och tillsätt persiljan, servera
genast till wallenbergarna.

Be Sociable, Share!